![](/templates/bad/resimler/dikkat.webp)
DUYURU : Konuya Henüz Yorum Yapılmamıştır. Yorum Atarak Bizlere Destek Olabilirsin.
Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini suda çözünen bir vitamindir, yani vücutta depolanamaz ve onu besin kaynaklarından almamız gerekir.
C vitamini yönünden zengin meyve ve sebzelerin faydalı etkileri uzun zamandır bilinmesine rağmen bilimsel olarak 1933 yılına kadar izole edilememiştir.
C vitamini, cilt, tendonlar, bağlar, kan damarları, kemikler ve kıkırdak dahil olmak üzere çeşitli dokuların ihtiyaç duyduğu bir protein türü olan vücuttaki kolajen üretiminde önemli bir rol oynar. Doku büyümesi ve onarımı sürecindeki rolü ile bilinir.
Ek olarak, C vitamini vücuttaki serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olabilecek bir antioksidandır. Bu önemlidir, çünkü zamanla vücutta oluşan serbest radikaller, kanser, kalp hastalığı ve artrit gibi ileri yaşlanma ve sağlık sorunları ile ilişkilidir.
Ayrıca iskorbüt gibi bazı potansiyel olarak ölümcül hastalıkların önlenmesine yardımcı olur ve soğuk algınlığı semptomlarının süresini azaltmaya yardımcı olabilir.
Diyetle C vitamini tüketimi yetersiz olduğunda, kolajen üretimi kesintiye uğrar ve ihtiyaç duyulan kolajenin yerini alamaz, bu da dokuların parçalanmasına neden olur.
Bu, doğrudan C vitamini eksikliğinden kaynaklanabilen iskorbüt olarak bilinen bir sağlık durumuna yol açar. İskorbüt belirtileri şunları içerebilir:
Normal vücut fonksiyonları için gerekli olan tüm C vitamini, vücutta üretilemediği veya depolanamadığı için günlük diyet tüketiminden karşılanmalıdır.
C vitamini eksikliği ve buna bağlı iskorbüt semptomları günümüz toplumunda yaygın olmasa da, taze meyve ve sebzelere daha az erişimi olan popülasyonlarda prevalans daha yüksektir. Yaşlı, uyuşturucu bağımlısı veya düşük gelirli kişilerin acı çekmesi daha olasıdır.
Fazla alındığında idrarla atılan suda çözünen bir vitamin olduğu için yüksek miktarda C vitamini tüketmek büyük bir sağlık sorunu olarak kabul edilmez. Bununla birlikte, yüksek dozlarda (günlük 2000 mg'dan fazla) aşağıdaki gibi semptomlara neden olabilir:
C vitamini ayrıca besinlerden alınan demirin emilimini artırır. Bu, bazı popülasyonlarda faydalı bir yön olsa da, hemokromatozlu kişilerin vücutta demir oluşturma olasılığı daha yüksektir ve C vitamini takviyesinden kaçınmalıdır.
Ek olarak, C vitamini alımındaki düşüş nedeniyle bebek doğumda rebound iskorbüt yaşayabileceğinden, hamile kadınlara yüksek dozlarda C vitamini almaları tavsiye edilmemelidir.
C vitamini genellikle soğuk algınlığının önlenmesine ve tedavisine yardımcı olmak için teşvik edilir. Ancak, bu öneriyi destekleyen bilimsel kanıtlar çelişkilidir.
Soğuk algınlığının ilk semptomlarının gün boyunca birkaç doz C vitamini almanın, semptomların süresini ve şiddetini kısaltmada etkili olabileceği görülmektedir. Bununla birlikte, önleyici bir yöntem olarak C vitamini almanın soğuk algınlığı sıklığını azalttığı gösterilmemiştir.
Önerilen diyet alımı tartışmada kalsa da, çoğu uygulayıcı, çoğu popülasyonda yaklaşık 45-90 mg/gün'ün uygun bir miktar olduğu konusunda hemfikirdir. 200 ila 2000 mg/gün arası soğuk algınlığını tedavi etmek için kullanım için artan dozlar genellikle üç doza bölünür.
C vitamini, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli taze meyve ve sebzelerde bulunur:
Çoğu insan, yeterli meyve ve sebze ile normal bir diyet tüketerek önerilen günlük C vitamini alımına kolayca ulaşabilir.
Sitemize En Son Kayıt Olan Kullanıcımız ; casper . Aramıza Hoşgeldiniz.